Om bloggaren

nomalenaJag heter Lena Normén-Younger. Bäst beskrivs jag som mamma, dotter, syster, fru, hagfôrsing, svenska, vancouverit, Swea och njutare av det skrivna språket.

Jag har alltid älskat att resa och se nya platser. Utomlands har jag bott i perioder sedan jag var 20 år. Som svensk mamma utomlands vill jag ge mina barn en viktig del av mig själv; mitt språk, min älskade svenska. Språket är nyckeln till deras kultur. Utan att förstå svenska kommer de aldrig kunna förstå helt vilka de är. Jag och min familj bor i den unika, mångetniska staden Vancouver, där 52 % av invånarna har ett annat modersmål än engelska.

År 2010 bloggade jag om OS-spelen för P4s räkning, och upptäckte under detta projekt att det egentligen var historier om livet som utlandssvensk, samt utmaningen att få mina barn att prata svenska som jag ville skriva om. Detta har jag tagit fasta på med denna blogg samt ett projekt som jag driver inom organisationen SWEA International med  namnet ”Barn utomlands & Svenska språket”. I samband med detta startade jag den oberoende intressegruppen ”Svenska som modersmål utomlands” (SMUL) med ca 2300 medlemmar över hela världen. Du hitta våra diskussioner på Facebook och bloggar av mig och andra på websidan ”Svenska utomlands”. Det nyaste tillskottet i SMUL-gruppen är Magasinet SMUL, ett samarbetsprojekt med flerspråkighetsexperten Monica Bravo Granström och Emma Ageberg som är grafiska designer och f.d. redaktör för nättidningen SVEN.

Mitt syfte med bloggen Kanadakorrespondenten har hittills varit att inspirera, upplysa och diskutera flerspråkighet och svenska som förstaspråk och andraspråk samt andra ämnen som rör oss utlandssvenskar. Efter att ha flyttat över diskussionen om flerspråkighet till svenskautomlands.org kommer jag att fokuserar på personliga betraktelser och historier om livet som utlandssvensk i Kanada. Skola, utbildningsfrågor, jämställdhet, mat och hälsa är de ämnen som jag är speciellt intresserade av och ofta skriver om.

Vem är du som läser? Berätta! Jag lyssnar gärna.

Lena Normén-Younger

E-mail: lnormen@shaw.ca

7 april 2014 i Vancouver, BC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: