Särbegåvning – ett provocerande fenomen i Sverige?

Image courtesy of atibodyphoto at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of atibodyphoto at FreeDigitalPhotos.net

Som utlandssvensk vet jag ingenting om skolan i Sverige. Egentligen. I alla fall inte mer än det jag läser och hör om genom mina vänner som antingen är lärare i Sverige eller har sina barn i den. Men som alltid drar jag många paralleller med skolan i Kanada när jag läser och hör om vad som sker i skolan hemma. Speciellt när jag läste Hanna Brunskogs debattinlägg i DN med titeln ”Begåvade barn bör få egen svensk skolform”.

Jag är själv inte särbegåvad utan tillhör i stället de högpresterandes skara. Men eftersom jag känner många särbegåvade vuxna och en del barn, och dessutom vet hur de bemöts i Kanada som elever i grundskolan, ville jag ge ett kanadensiskt perspektiv på debatten. Du kan läsa mitt svar i DN här.

Som invandrare i Kanada gör jag observationen att attityden till särbegåvning skiljer sig åt enormt mellan mitt gamla och nya hemland. I Kanada lyfter man fram särbegåvning genom att identifiera vilken typ den tillhör, och till och med mäta den – även om detta med IQ är omdiskuterat och beror på test och eventuella inlärningssvårigheter. Sedan försöker man komma på olika sätt att stimulera barnet trots dess stora begåvning.

I Sverige verkar man å andra sidan bli provocerad av begreppet som sådant. De gånger jag har fört ämnet på tal i Sverige märker jag av en irriterad attityd, som ofta omfattar både generaliseringar och extrapoleringar av mina egna åsikter och vad jag egentligen menar.

– Vadå särbegåvad? Menar du att inte alla barn är begåvade på något? Att de inte har samma värde?

Intelligens, kreativitet och konstnärlighet är komplexa ämnen som vi fortfarande utforskar. Den kunskap vi besitter har vi också nått genom en befläckad och stundtals oetisk historisk resa; det är fortfarande inte så länge sedan svenska forskare reste land och rike runt och mätte människors skallar, med påföljande felaktiga antaganden som slutsatser om vad detta innebar för deras intelligens.

Latinets intelligentia betyder förstånd, förstå, begripa, märka. Det är ett ord som har kombinerats av latinets inter (mellan) och legera (välja). Tolkningen av ordet är att välja bland tankar och slutsatser och alltså att ha urskiljningsförmåga.

Alla människor som tänker och drar slutsatser är således intelligenta. Begreppet i sig omfattar inte hur väl vi gör det, och vi använder därför ordet något felaktigt till vardags.

Med begreppet särbegåvning rör det sig ofta om en intelligens som är extrem. Beroende på definitioner brukar det röra sig om 1-5% av befolkningen. Om man gör ett antagande av en normaldistribution av IQ har ca 5% ett IQ över 128. Som jämförelse kan man nämna att det högsta IQ som någonsin mätts är 200. Det betyder också att den personen är ganska unik.

Betyder detta att han, i detta fall en man som bor i Montana, är mer värd?

Jag tycker inte det, utan utgår från att alla människor har samma värde. Som utlandssvensk tycker jag dock att det är fascinerande hur provocerande ämnet upplevs av vissa i Sverige, och vilka slutsatser man genast drar.

Särbegåvade har en komplex utveckling som behövs stödjas både akademiskt och emotionellt. Här vill jag dra er uppmärksamhet till den amerikanska organisationen Supporting Emotional Needs of Gifted (SENG) och deras projekt SENG Misdiagnosis Initiative, som visar att dessa barn ofta felaktigt diagnosticeras med olika mentala och neuropsykiatriska tillstånd, när det i själva verket handlar om att ha en extrem särbegåvning som är understimulerad eller felaktigt bemött.

 

 Kategorier:Sverige, Utlandssvensk

Etiketter:, , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: