Skolpengen i Vancouver jämfört med Sverige

I efterdyningarna av all debatt som skett i Sverige efter den senaste omgången av PISA-studien med bedrövliga resultat för svenska skolbarn, frågade min bror som är lärare i Karlstad hur stor barnens skolpeng är i Vancouver. Jag hade ingen aning men min vän Google hjälpte mig. På engelska heter den ”per-pupil cost” och är enligt Vancouver School Board 6740 kanadensiska dollar (ca 41,300 SEK idag den 3 januari 2014). Denna  betalas ut av provinsen BC, och motsvarar 93% av den budget som skolorna drivs med.  Hela 84 procent går till löner, medan administration och lokaler står för 3 och 12 procent.

Jag letade efter en översikt av olika kommuners skolpeng i Sverige men hittade varken detta på SCB:s hemsida eller Skolverkets (konstigt, men kanske bara en signal på hur decentraliserad skolpolitiken har blivit i Sverige). Inte heller min hemkommun Hagfors som har en ny hemsida är öppen med sin skolpeng. Man hittar ingenting när man använder sökordet ”skolpeng” på en en rad kommuners hemsidor (Hagfors är i gott sällskap med Göteborg, Malmö, Karlstad). För att vara ett så omdiskuterat ämne är det nästan lite löjligt svårt att hitta information om det. 

Enligt en artikel av Siri Steijer i SVD är den genomsnittliga skolpengen per elev och år för alla skolor i Stockholms kommun 68 746 kronor för barn i lågstadiet, 73 499 kronor för barn i mellanstadiet och 85 483 kronor för barn i högstadiet. Jag tolkar informationen som finns på nätet som att funktionshinder som ADD, ADHD eller autismspektrumstörningar ska täckas av denna skolpeng också. 

Enligt en annan artikel av Kristinehamnsläraren Anders Andersson i tidskriften ”Dagens samhälle” är den genomsnittliga nettokostnaden per gymnasieelev för hela landet 92 700 kr, medan mediankostnaden i glesbefolkade kommuner är 10 000 – 30 000 kr högre på grund av bland annat färre elever per skola.

Utöver detta delas också socioekonomiska stöd ut till utsatta skolor med större behov (Siri Steijer, SVD). Husbygårdsskolan får drygt 33 000 kronor extra för varje elev och år och Rinkeby/Askebyskolan får 36 000 kronor. I Vancouver finns inte samma motsvarighet. utan skolpengen verkar vara lika stor för alla oavsett socioekonomisk status. Däremot får barn med speciella behov bidrag som ges till skolan att skapa en s.k. ”Individual Learning Plan” för. Barn med en diagnos av autismspektrumstörning får t.ex. ca 10 ooo dollar per år (ca 1% av alla barn).

Det känns lite som att jämföra äpplen och päron eftersom man inte rakt av kan jämföra siffror på det här sättet. Men vid första anblick verkar det som om skolpengen i Sverige är mycket högre jämfört med vad vi har här i Vancouver. Jag gissar dock på att den svenska skolpengen i mycket högre grad används på administration och lokaler än löner, eftersom lärarlöner som bekant är låga i Sverige. Här i Vancouver går pengarna till lärarlöner, medan de flesta skolor i BC tvingas samla ihop pengar själv till biblioteksböcker, teknik (iPads och datorer) samt i vissa skolor, ån till läromedel. Lekplatsen på barnens skola håller t.ex. på att rasa ihop, och det är vi föräldrar som måste samla ihop pengar till detta.

Och du – studenter i BC hade bland de bästa resultaten i världen på PISA -studien.  Så för låg skolpeng i sig verkar inte vara problemet. Däremot kan man undra vad lärarlöner, föräldraengegemang, mobilförbud och mer katederundervisning innebär för de positiva resultat vi ser här? Lärarlönen här börjar på $47,461 (291 000 SEK) och går upp till ett genomsnittligt max av $75,083 (461 000). I Sverige var den genomsnittliga lärarlönen 2012 bara 324 000 SEK. Den största kulturella skillnaden med betydelse är kanske också att det är coolt att vara duktig i skolan och något som barn och föräldrar strävar efter tillsammans utan att lägga hela ansvaret på lärarna. 

Hur stor är skolpengen där du bor? Vilka resultat fick elever på PISA-studien där du bor? Vad är den genomsnittliga årslönen för en lärare där du bor?Kategorier:Kanada, Okategoriserade

Etiketter:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: