Giftet arrogans dödar entusiasm i vissa Facebookgrupper

grala

Diskutera, men med små bokstäver.

Facebook är ett fantastiskt forum när det används på rätt sätt. Men det kräver administratörer som modererar diskussioner så att folk trivs i de forum som skapas för olika ämnen. Nedan sammanfattar jag några begrepp och personliga reflektioner om varför man måste använda sina verktyg som administratör på Facebook och andra sociala medier.

Ödmjukhet. En underbar egenskap som öppnar upp för kommunikation och förståelse. Där ödmjukhet härskar föds tolerans och öppen dialog. Fundamental byggpelare för entusiasm.

Arrogans. Motsats till ödmjukhet. Där arroganta inslag driver en debatt blir folk förbannade och läget polariserat mellan de som håller med och är emot. Entusiasmen dör när man inte har en känsla av att man tillhör en grupp med ett gemensamt syfte, även om tillvägagångssätten skiljer sig åt.

Dessa principer gäller i alla sociala medier. Därför är det oerhört viktigt för administratörer av diskussioner att styra upp debatter när tonen spårar ur. Det kan ta lång tid att bygga upp en respektfull och konstruktiv anda, samtidigt som det bara kan ta några timmar att rasera den.

Rekommendationer för den som vill ha en öppen dialog och bra debatt där för- och motargument diskuteras:

  1. Skapa en tydlig ram för diskussionerna. Vad handlar din Facebookgrupp om? Vilka ämne vill du ska diskuteras? Ge en allmän beskrivning av vad du tycker borde beröras. Förbehåll dig rätten att ta bort inslag som inte passar in i din grupp, baserat på det ämne som du har definierat.
  2. Skapa regler för diskussioner. Tillåt inte kränkande inslag och uppmana till en respektfull ton. Debatter spårar lätt ur när deltagare börjar tilltala motargumenterande genom använda den funktion som gör att namnet länkas till personens FB-sida. Det kan bli en onödigt aggressiv ton i debatter där namnlänkning sker, när detta används för att påpeka hur fel personen i fråga har.
  3. Coacha deltagare som känner att de ALLTID måste ha sista ordet. Den här typen av debattör kan verkligen ta kål på stämningen i vissa forum. Oavsett vilket argument som används i diskussionen kontrar de med en halv uppsats full av argument varför allt de skriver är rätt. Speciellt illa om personen i fråga är humorbefriad och inte lägger in något alls som speglar att de är öppna för den motargumenterades åsikt.
Well, vad kan jag säga mer än att det har varit mycket tjafs på nätet denna vecka i grupper som jag är med i. Faktum kvarstår. Entusiasm och arrogans kan inte samexistera i diskussioner. Om du är administratör – styr upp diskussioner, annars blir du av med medlemmar, och kanske inte de medlemmar du vill bli av med.


Kategorier:Sociala medier

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: