Barn lär sig 80 % av svenska ord från böcker

Läs- och skrivardagen som arrangerades av Lärarfortbildning AB den 17 maj (grattis Norge) pratade Sveriges läsambassadör Johan Unenge om ”Vägar till läslust”. Enligt Johan, som också är en populär barnboksförfattare och serietecknare, lär sig svenska barn ca hundra nya ord varje vecka vilket under nio grundskoleår blir det närmare 50 000 nya ord. Av dessa kommer ca 80 % av orden från böcker.

Visst får det en att reflektera över vad ens barn läser för böcker? Eller snarare hur ofta de eller du läser och på vilket språk? För vad händer med det svenska ordförrådet om barnen mest läser böcker på andra språk än svenska?

I Sverige är det bara ca en tredjedel av föräldrar som läser för sina barn varje dag. Genomsnittstiden för högläsning har minskat från en halvtimme till en kvart. Annan media och högt samhällstempo påverkar vår tid tillsammans med barnen och böcker negativt.

Thor har precis avslutat en bok på engelska om musen Geronimo Stilton. Nu hägrar tre till som vi köpt på franska i denna komiska bästsäljande serie med mer än sextio böcker som publicerats av det italienska förlaget Edizioni Piemme of Milano. Böckerna har runt 300 sidor men är lättlästa och har en del kluriga gåtor att fundera på under den rolige journalisten Geronimos äventyr. De lämpar sig väl för barn som lär sig visuellt (ca 30% av barn inklusive min visuella Thor), vilket man förstår när man ser böckernas upplägg där barnen lär sig kartläsning, geografi, historia, sport, palenotologi och massor av annat skoj genom finurliga illustrationer. Serien riktar sig till barn som är 9-12 år, men även yngre barn läser dem med stor behållning. De finns översatta till svenska på Bokus  men verkar vara slutsålda på förlaget. Synd, eftersom jag gärna lagt till några i Thors läshylla på svenska.


Hur ofta läser du? Vad läser du? Vad läser dina barn?Kategorier:Barnböcker, Flerspråkighet

Etiketter:, , , , ,

2 svar

  1. Hej Lena!Mina tjejer läser jämt och då menar jag verkligen jämt. Min stora 7 åring har varit läsande i snart två år och blir bara bättre och bättre och böckerna tjockare och längre med nästan inga bilder i alls. När vi varit på bibblan så slukar hon alla böckerna inklusive bilderböckerna också. Hon läser när hon kliver upp på morgonen och protesterar när jag säger att det är frukost och läser iväntan på att komma iväg till skolan och iblien ibland på väg till skolan. Innan hon somnar och ibland har hon en sådan bra bok att hon "sparkar ut" oss vuxna för att vi läser för lång godnattsaga!!Den yngre 5 åriga tjejen har varit precis lika dan men kanske lite mindre uppmärksam och att sitta still när man läser. Det har tagit längre tid för henne att nå böcker med lite längre text i för att hon ska kunna sitta och tillgodogöra sig dem när vi läser medans stora tjejen varit som uppslukad från väldigt tidig ålder. Min 5 åring gör som storasyster gör och "läser" sina kapitelböcker högt och vi måste lyssna på hennes "läsläxa" också. Hon läser alla dessa feböcker som storasyster läser och sitter och berättar högt och tydligt långa invecklade historier varje kväll. Hon har lyssnat noga på storasyster som älskar att delge oss allt om feerna och andra så hon vet vad hon talar om.Vi föräldrar har alltid läst för dem sedan de var väldigt små. Vårt system har varit att jag läser de svenska och pappa de engelska och så byter vi barn efter ett tag. Just nu är vi inne på tvåveckorsschema! Tidigare innan de visste att det fanns två språk så kallades böckerna vi hade för "mammaböcker" och "pappaböcker". Så när jag första gången läste en bok på engelska när äldsta tjejen var kanske 4 år blev hon mäkta impad över att jag kunde läsa "pappaböckerna". Jag valde att jag läste den för den var så himla bra och hon ville höra den just då annars är vi rätt strikta med vem som läser vad.Min äldsta tjej knäckte även läskoden på svenska helt själv efter att ha gått ut prepklassen, ett år i skolan och då läste hon på engelska. Idag läser hon riktigt bra fast men "dialekt" och har lite svårt för att uttala alla sj-ljuden men hon gillar att öva dem och vill hemskt gärna läsa även svenska böcker på kvällarna. Vi skulle behöva fler timmar till böcker per dygn i detta hus.KRam Anette

  2. Søren really enjoys these books too. There are quite a few comics and graphic novel style series out there and he loves them all!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: