Flerspråkighetsgurun Madalena inspirerar

Foto: Madalena Cruz-Ferreira. Läs hennes
blogg ”Being Multilingual” om du vill
fördjupa dig i flerspråkighetsteori.

Flerspråkighetsgurun Madalena Cruz-Ferreira inspirerar mig igen. Vad fint du skriver, Madalena! Vilken tur att det finns människor som du som förmedlar hur svårt det faktiskt är att lära sig ett språk. Även om man är ett litet barn som förväntas suga åt sig all ny kunskap utan urskiljande.

Hennes senaste blogginlägg ”Glitches, false starts, and dead ends” beskriver den stegvisa och komplicerade processen av hur ett barn lär sig ett språk. Vi lär dem inte vår svenska, de lär sig sin egen. Våra barn växer upp i en annan tid än vi, har annan personlighet, får annan stimulans etc. Hur kan de då få vår version av språket? Nej, det är uppenbart att de lär sig sitt eget språk. Det språk som de behöver.

Barn suger inte åt sig språk som svampar. Jag brukar säga att svenskan är den finaste gåvan man kan ge sitt barn, men efter att ha läst Madalenas sista blogg måste jag nog omformulera mig.

En av de finaste gåvorna man kan ge sitt barn är möjligheten att lära sig svenska. Genom att prata svenska med dem, så att de kan lära sig den version de själva behöver.Kategorier:Flerspråkighet

Etiketter:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: