"Simskolan" – lättläst bok för nyblivna läsare

Boken ”Simskolan”.

Idag har Thor läst sin första bok själv. På svenska!

Thor lärde sig läsa under våren i första klass som en av de sista i klassen; novemberbarn ligger lite efter ibland. Numera har han läsläxa varje dag, t.o.m över helgen, vilket jag kan tycka är lite överdrivet för ett barn i hans ålder. Under hela höstterminen släpade han dagligen hem tämligen enkla och ointelligenta böcker. Revolterande mamma ifrågasatte om han verkligen lärde sig mer läsning av de poänglösa böcker som han fick med hem? Jag menar, det finns underbara böcker för barn, kunde vi inte läsa någon annan, lite roligare bok? Men när man är sju år och heter Thor gör man som fröken säger, inte tokiga mamma.

Idag läste jag boken ”Simskolan” av Helena Bross och Kadri Ilves, för Thor och Wilde. Den är en av flera i en serie om kompisarna Axel och Omar. Killarnas klass går i simskola. Axel och de andra lär sig simma snabbt, men Omar fryser och tycker att det är svårt. Barnen som lär sig simma får leka i den stora bassängen, medan Omar opsykologiskt nog får stanna kvar ensam i barnbassängen. Detta stör Axel som då påstår att han glömt hur man gör när man simmar, och istället tränar med Omar i barnbassängen tills båda kan simma.

”Simskolan” är en gullig berättelse om vänskap, med fina illustrationer. Både Thor och Wilde går i simskolan och kunde relatera till historien i boken. Thor insåg under vår lässtund att även han kunde läsa texten. Simsalabim så frågade han om vi inte kunde läsa den en gång till? Men det ville inte Wilde som var trött och ville sova. Thor fick ligga kvar i överslafen av våningssängen, där han ljudade tyst för sig själv och läste hela boken en gång till på egen hand.

Boken är skriven med versaler och det är bara 2-3 meningar på varje sida i boken. Upplägget underlättar nog läsningen för ett barn som precis har lärt sig läsa. Den sköna enkelheten och den inspirerande historien gör boken lätt att ta till sig för en 6-7 åring, vilket kanske är extra viktigt för det utlandssvenska barnet som är flerspråkigt och ändå har tillräckligt med utmaningar?

Jag har alltid undrat hur man ska kunna uppmuntra ett barn att läsa på egen hand innan läggdags? I vårt fall blev det alltså en bok med enkel historia och stora bokstäver. Nu ska jag jaga fatt böckerna om Solgatan, som alltså är resten av serien om Axel och Omar.

”Simskolan” kan köpas på Adlibris för er som råkar bo i Sverige, och på bokus.com för oss utlandssvenskar (minus ni stackars svenskamerikaner som tydligen inte får egenimportera svenska böcker). Tyvärr gick det inte att ladda ner någonting av Helena Bross, som verkar ha skrivit många roliga böcker.

Vad läste ditt barn som första bok på egen hand? Och på vilket språk läste hen då?
Kategorier:Barnböcker, Flerspråkighet, Utlandssvensk

Etiketter:, , ,

1 svar

  1. Vad roligt att han fastnade för boken om Axel och Omar, det var en av de första böckerna som min äldsta son läste på egen hand också. Jag kan tipsa dig och Thor om böckerna om familjen Monstersson av Mats Wänblad. De är humoristiska och välgjorda och passar nybörjarläsaren med roliga pratbubblor, lagom mycket text och härliga bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: