Vilka är de hemlösa i Vancouver?

Det snöar i Vancouver. När himlen öppnar sig för klassiskt vinterväder, med den kalla temperatur som hör till, tänker jag alltid på de hemlösa.

Vilka är de? Michael Krausz som är professor i psykiatri på UBC har utfört ”The British Columbia Health of the homeless study” som visar att:

  • 3/4 är män
  • 1/3 är ”native”, dvs tillhör den kanadensiska ursprungsbefolkningen
  • 85% har upplevt ett större trauma med känslomässig eller fysisk misshandel och/eller sexuellt utnyttjande
  • 93% har en diagnostiserad mental sjukdom 
Under 2012 har Vancouver officiellt haft 1 602 hemlösa människor. Av dessa har huvuddelen (81%) tak över huvudet. Kvar finns ca 300 människor som är beroende av tillfälliga härbergen. Tyvärr finns det bara 160 sängplatser i Vancouver.   
Snön fortsätter att falla medan jag skriver den här bloggen. I natt kommer det att bli ännu kallare. Som tur är har vår motsvarighet till kommunfullmäktige precis meddelat att de öppnat upp 237 tillfälliga sängplatser inomhus pga av vädret. Vancouvers hemlösa får en tillfällig respit från sitt liv på stadens gator.


Kategorier:Kanada

Etiketter:, ,

5 svar

  1. Mysigt med snö men hemskt att sova ute på gatorna, oavsett väder. Mår alltid dåligt när jag går förbi dem på stan.Orkar inte läsa hela studien du länkar till men du kanske vet vad "hemlös" betyder i sammanhanget, med tanke på att 81% av de hemlösa har tak över huvudet? Låter som en motsägelse, såvida "hemlös" inte betyder nåt i stil med att man *äger* sin bostad. (Så som jag tänker är att ordet "hemlös" betyder att 100% av dem är i behov av permanenta bostäder och i väntan på sådan är beroende av tillfälliga härbergen eller annat ställe att sova på.)God Jul & Gott 2013!Silva

  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  4. Sorry, det blev lite stavfel här så jag fick lägga in svaret ett par gånger… det finns ingen förhandsgranskning av kommentaren.Hej Silva!Enligt en konferens som hölls för europeiska statistiker år 2009 av "the United Nations Economic Commission" finns en version av definition som delar in hemlösa i två olika grupper:(a) Primary homelessness (or rooflessness). This category includes persons living in the streets without a shelter that would fall within the scope of living quarters;(b) Secondary homelessness. This category may include persons with no place of usual residence who move frequently between various types of accommodations (including dwellings, shelters and institutions for the homeless or other living quarters). This category includes persons living in private dwellings but reporting ‘no usual address’ on their census form.The CES acknowledges that the above approach does not provide a full definition of the ‘homeless’.I Vancouver pratar man om "homeless" och "street homeless". När vår borgmästare Gregor Robertson blev vald första gången 2008 hade han en ambitös plan som skulle utrota alla hemlöshet. Nu har han och medarbetare ändrat formuleringen till att omfatta de som är "street homeless".Ett av de mer kontroversiella ämnena i Vancouver…. fortsättning följer.

  5. Tack för svaret! Var tvungen att läsa flera gånger för att försöka förstå den egentliga skillnaden. Personligen tycker jag det verkar skumt att säga att nån är "mindre hemlös" bara för att denne har möjlighet att sova på boende för hemlösa. Tragiskt i vilket fall, blir som sagt illa berörd av dessa människoöden varje gång jag ser dem, inte minst när jag går ut med soporna och det står nån vid soptunnorna och vill ha mina tomma pantburkar. (Vi har några stammisar här som kommer regelbundet och tar pantburkarna från vårt bostadsområde.)S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: