Tema "Halloween på svenska lekskolan

I lördags hade vi halloweentema i lekskolegruppen på Svenska Skolan. Vi låter barnen klä ut sig och pratar om deras kostymer. Alla prinsessors namn måste översättas till svenska. Till och med undertecknad var en prinsessa, en vampyrprinsessa närmare bestämt. Fast några barn röstade på spindelprinsessa eftersom jag hade en lång svart slängkappa som såg ut som ett vackert spindelnät.

Lektionen bestod av följande moment.

Bild: Boken Sopnedgasten och
andra monster. Perfekt
halloweenläsning.
  • Gå igenom orden för halloween. Ställ frågan ”Vad heter Trick or treat på svenska?” (Svar: Bus eller Godis!)
  • Gör ett liter rollspel där man pratar om hur man uppför sig vid dörren. Hur många godisbitar kan man ta? Vad säger man efteråt? Allt på svenska naturligtvis.
  • Lek en spöklek med lakan över ett barn som ska identifiera de andra barnen. I lördags började vi med mig som spöke eftersom inte alla barnen känner varandra än. Sedan ville även barnen vara spöke och gissa på vem det var de kände på.
  • Sjung Imse Vimse Spindel och lär ut handrörelserna. Sjung olika versioner: 1) På vanligt vis. 2) Med stora handrörelser. 3)  Med små, små handrörelser. 4)   Rockespindeln. 5)    Långsamma spindeln. 6) Snabba spindeln
  • Förälder och barn gör stencilen ”Para ihop rätt ord med rätt bild” med Halloweenbilder. 
  • Använd bild 1 och 4 i powerpointpresentationen av Elisabeth Olsson. Be föräldern läsa för barnet och barnet ringar in enligt instruktioner på sida 1. Sidan 4, be barnet eller föräldern klippa ut bilderna och skriva/göra en liten Halloweensaga. Antingen klistrar barnen in bilderna i boken. Mamma/pappa kan också skriva en liten bildtext på varje sida.
  • Gör en egen pumpa av utklippta pappersbitar i olika färger. Tack Inkeri för att du förberdde!
  •  Fika med film: Spöket Laban bakar kaka eller annan spökfilm.

Jag ville egentligen läsa boken Sopnedgasten och andra monster av Andreas Palmer som jag lånade på biblioteket hemma i Hagfors i somras. Heltokig och superläskig – jag var faktiskt lite förvånad över hur skrämmande den var. Men barnen älskade den, vi läste den flera kvällar i rad. Tyvärr går den inte att ladda ner den. Synd för den är verkligen kul för småbarn!Kategorier:Flerspråkighet, Svenska, Utlandssvensk

Etiketter:, , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: