Bokrecension av Martin Widmarks "Simborgarmysteriet"

”Simborgarmysteriet” av Martin Widmark är den 22:a i serien om Lasse Majas detektivbyrå. Boken är skriven för barn som är 6-9 år gamla. Författaren använder enkel svenska som är lätt för utlandssvenska barn att förstå. Boken får tre solar av tre möjliga.

Historien utspelar sig på badhuset i Valleby, dagen efter julafton. Det är dags för det årliga stora julsimmet som många av stadens invånare deltar i. Den berömda simhopparen Racke Bolinder är hedersgäst och förgyller tillställningen till deltagarnas förtjusning och irritation. När dörrarna är låsta töms de låsta skåpen på värdesaker, vilket blir ett spännande mysterium för Lasse Majas detektivbyrå att lösa.

Boken är illustrerad av Helena Willis och har bilder på varje uppslag. Detta gör det lättare att läsa för barn som är 6 år och som inte har vant sig vid kapitelböcker än. Illustrationerna är färgglada och detaljrika, i en unik och mindre gullig stil än den jag är van vid från Nordamerika.

Historien är finurlig och lätt för min sexåring att förstå. Ett roligt inslag är att en av huvudpersonerna är lesbisk och är kär i en av sina kvinnliga medarbetare. Inte så vanligt perspektiv för en barnbok i Nordamerika, men bra utgångspunkt för en diskussion om vad det betyder att vara homosexuell.

”Simborgarmysteriet” tog oss tre kvällar att läsa. Varje kväll var det lätt att få Thor att hoppa i säng, vilket alltid är det bästa betyget på om boken är intressant eller ej. Boken kan köpas på Adlibris.

Ladda ner appen för Lasse Majas Detektivbyrå. Appen är ett roligt men lite svårt spel, där du får ledtrådar av Lasse och Maja och kan hjälpa till att gripa tjuven. Det bästa är att känna till karaktärerna i Valleby, men man kan också använda logik när man spelar. Det är bra att sitta brevid barnet första gången man spelar, eftersom instruktionerna ibland bygger på negativa påståenden, t.ex. ”tjuven jobbar inte på skolan”. Instruktionerna är på svenska och till skillnad från många andra appar så tränar denna faktiskt språket.Kategorier:Barnböcker, Flerspråkighet, Svenska, Utlandssvensk

Etiketter:, , , ,

1 svar

  1. yannick älskar böckerna om lassemaja, sà dom hàller bara i 2 kvällar. erkänner att jag gillar att läsa dom oxà… :-).kan tipsa om böckerna om tam tiggarpojken som blir drakriddare. lätta att läsa o underbara för killar som gillar drakar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: