Sverige: Det nya skurklandet

DN intervjuar Michael Nyqvist som spelar skurken Kurt Hendricks i nya filmen ”Misson Impossible – Ghost Protocol”. DN skriver:

Tack vare Michael Nyqvist har nu filmhistorien begåvats med en spritt språngande galen svensk filmskurk, Kurt Hendricks.

Haha. Eller?

Synen på Sverige förändrades redan radikalt med Milleniumtriologin. Den som läst Eva Gabrielsson biografi ”Millenium, Stieg & Jag” inser att ett av Stieg Larsson syften med triologin var att påvisa orättvisor och extremhögerns aktiviteter i Sverige. Den som pågår rakt under våra näsor men få fokuserar på. Istället lyckades han få alla nordamerikaner att tro att Sverige också har problem med psykopater och seriemördare.

Nu fortsätter trenden med fokus på Sverige som inkuberingsvagga för nya storskurkar med Michael Nyqvist i täten. Tidigare var det de ondskefulla tyskarna, för det vet ju alla sedan andra världskriget hur skurkaktiga de är. Eller araberna som alla är terrorister. Nu är det alltså svenskarna som tydligen fått nog av sitt trygga lilla land och slår bakut genom att bli kriminella på stor fot.

Inget land är perfekt. Inte Sverige heller. Men jämfört med många andra länder är det otroligt bra, speciellt i frågor som rör jämlikhet och miljötänk. Nu är frågan om någon i utlandet kommer att komma ihåg det, efter att Hollywood skapar nya kategoriska intryck genom filmen ”Mission Impossible – Ghost Protocol” och sin version av Milleniumtriologin.

Nya intrycket är att svenska modellen inte går att lita på eftersom det skapar massmördare och pyskiskt sjuka kriminella. I Nordamerika, speciellt USA, är detta lätt. Man behöver bara tala ett ytterligare ett språk än engelska för att bli misstrodd. Se på de republikanska kandidaterna där media vänt deras kunskaper i franska och mandarin mot dem i syfte att ifrågasätta deras nationalistiska lojalitet.

Media, speciellt film, har en enorm genomslagskraft när det gäller intryck av olika länder och etniska grupper. Frågan är om Milleniumtriologin och den nya Mission Impossible filmen innebär något positivt eller negativt för Sveriges anseende? Jag vet vad jag tror.Kategorier:Svenska, Sverige, Utlandssvensk

Etiketter:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: