Danska folkepartister borde vara invandrare ett tag

Vad händer i Danmark? Det verkar som om det går en epidemi av en mystisk sjukdom som suddar ut tolerans och ökar inskränktheten. Danska Folkepartiet har nu kommit med ett förslag om en nationell handlingsplan för att främja danska som språk hemma hos icke-västliga familjer (Jyllands Posten, 15 december 2011).

DF: Indvandrere skal tale dansk i hjemmet

Som grundlag använder man resultat från Program for International Student Assessment, den s.k. PISA-studien. Studien inkluderar alla OECD-länder (65 st) och jämför 15-åringars kunskaper i läsning, matematik och naturvetenskap.
Resultaten från 2005 som dagens artikel i Jylland Posten nämner (som nog måste vara 2006 eftersom PISA startade 2000 och upprepas var tredje år)  visar att barn från ”icke-västliga” familjer har allvarliga kunskapsbrister i alla tre studerade ämnena, och ungefär hälften av dem (53%) lämnar skolan som funktionella analfabeter. Hälften läser inte vidare efter grundskolan.

Ingen har lyst til at stikke hånden ind og diktere, hvad der skal ske i privatsfæren, men det er afgørende, at indvandrerforældre forstår, at dansk er forudsætningen for integration. Hvis der tales arabisk i hjemmet, får børn et dårligere udgangspunkt for at klare sig i skolen, få en uddannelse og et arbejde,” säger utbildningsordföranden Martin Henriksen  från Danska Folkepartiet (Jyllands-Posten, 15 december 2011).

Henriksens uttalanden ger associationer med hur vi svenskar har förbjudit samerna att prata sina språk under olika perioder. Detta med kulturellt utanförskap, förlust av språket och sänkt självförtroende som resultat. Parallellen finns även i Kanada där ursprungsbefolkningen sattes i det s.k. Canadian Indian residential school system. Skolorna grundades på mitten av 1800-talet och var obligatoriska för den kanadensiska ursprungsbefolkningen (i Kanada kallade natives) ända till 1948. Syftet med skolmodellen var assimilering och konvertering till kristendom. Natives menar idag att skolorna innebar kulturellt folkmord/genocid, d.v.s en medveten och systematisk förstörelse av natives som etnisk grupp, där förlusten av det egna språket var en viktig del.

”The goal was to kill the Indian in the child”

Som vanligt är det en fråga om hönan eller ägget. Talar arabiska européer det nya landets språk sämre för att de inte pratar det språket hemma, eller har de sämre kunskaper för att de inte får undervisning i arabiska?

Alla medlemmar i Danska Folkekpartiet borde kanske pröva på att vara invandrare en period och se hur det är att uppleva diskriminering av sitt språk och sin kultur?

Rätten att prata sitt eget språk är en mänsklig rättighet, oavsett om spåket är arabiska, svenska eller danska. Vad hade jag som utlandssvensk tyckt om den kanadensiska regeringen hade skapat en rekommendation som identifierade svenska i vårt hem som problem och som påbjöd att jag skulle bara prata engelska med mitt barn?

Som kanadensarna säger: ”Mind boggling!”Kategorier:Svenska, Utlandssvensk

Etiketter:, , ,

1 svar

  1. Danmark har ju ganska länge "haft problem" i de här frågorna.Fast man får ju förstå dem också. Om du bodde halvvägs nere på kontinenten och var född med den oanvändbara rotvälska som de talar på den där lilla obetydliga halvön som skymmer sikten mot England för södra västkusten, skulle du inte också då vara bitter, hatisk och allmänt främlingsfientlig?De försöker väl bara skydda sin lilla plätt på jorden. Ungefär som holländarna.Förlåt, jag känner mig lite extra misantropisk ikväll.Det finns inget hopp för jorden, typ…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: