Svenska inspirationsmamman Malin Thomas från Wokingham

Folk från Hagfors är ett hemkärt, segt släkte som sällan ger sig iväg längre än till Karlstad.  Och egentligen, varför ska man det? Hagfors är en härlig plats att vara på. I alla fall tycker många av oss det som motvilligt sliter oss och åker ut i världen.

Genom Facebook har jag hittat folk från min hemstad på många platser över hela jordklotet. En sådan plats är Wokingham i England där jag hittar Malin Thomas, f.d. Sebeniusson från Hagfors Gymnastik Förening. När jag växte upp var Malin en av de ledande gymnasterna i elitgruppen. Jag har många minnen av svettiga pass och nervösa tävlingar tillsammans med Malin. Hon var en av de superspänstiga och fick till och med flic flacs att se enkla ut.

Foto: Familjen Thomas; svenska Malin med maken Shaun
och barnen James, Eva Leanne & Alfred.

Ödet och Malins engelska man, Shaun, förde henne alltså till Wokingham där hon nu arbetar inom telecomindustrin som projektledare med mobiltelefoni, telefonsystem, och annat som kan få oss att kommunicera mer och bättre.

Malin och Shaun har tre barn; Eva Leanne, James & Alfred. Eva Leanne och James är födda i Stockholm där familjen bodde i ett och ett halvt år. Under den perioden lärde sig Shaun svenska, vilket gör att han nu obehindrat kan prata med svärföräldrarna vid Sverigebesök. 

Malin har alltid varit konsekvent och pratar alltid med barnen på svenska. Hon har också repeterat mycket på svenska när barnen sagt någoting på engelska. Malin och barnen åker hem till Sverige på sportlov och sommaren och då är det svenska som gäller. Barnen har två svenska kusiner som de bara kan prata svenska med.

De två äldsta barnen pratar mer svenska än Alfred som är minst. Trots mycket tid med svenska au pairer pratar han mindre svenska än de äldre syskonen. Malin tror att detta beror på att hans engelska farmor tog hand om honom de första åren när Malin jobbade, vilket etablerade engelskan lite mer än svenskan.

Malin tycker att Sverigebesöken och barnens vänskap med sina svenska kusiner är det som får igång dem mest med svenskan. Även om barnen mest pratar engelska med varandra, så kan en vecka i Sverige med bara svenska som gemensamt språk med mormor, morfar, morbror, moster och två kusiner helt få igång barnen på svenska.

När jag frågar Malin om det hon har något annat att dela med sig av som hjälpt med barnens svenska så  berättar hon om Eva Leannes judo. Eva Leanne har tränat judo i sju år och vann UK Nationals förra året. Förra året hittade Malin en värmländsk judoklubb på nätet. Hon ringde upp och frågade om Eva Leanne fick komma dit och träna. Det fick hon och deltog till slut i lag-SM där hon tävlade i Värmland-Örebro laget. Eva Leanne vann alla sin matcher och kom till sist 2:a med laget. Malin tyckte att bara en helg (fredag till måndag) borta ensam med svenska lagkamrater gjorde en enorm skillnad för Eva Leannes svenska ordförråd.

Malins framgångsformel för att få dina barn att prata svenska som utlandssvensk: 
  • Prata bara svenska med dina barn
  • Repetera på svenska när de pratar engelska
  • Åk hem till din svenska familj om du kan
  • Undersök möjligheter för ditt barn att träna med en svensk klubb i den sport de håller på med.Kategorier:Flerspråkighet, Svenska, Utlandssvensk

Etiketter:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: