RESURS 1: Skolverkets websajt "Tema Modersmål"

Ett barn lär sig språk när det talas av någon som de tycker om. Ett barn lär sig de språk det behöver. Barnet får ett rikare språk om det möter språket i många olika sammanhang. Modersmålet har stor betydelse för barnets identitet och självkänsla. Modersmålet är grunden för barnets förmåga till inlärning. Barnet lär sig sitt andraspråk och andra ämnen lättare. Det är en stor fördel för samhället att många människor är flerspråkiga.

Detta citat är hämtat från Skolverkets websajt Tema Modersmål. Sidan riktar sig till de som arbetar inom barnomsorg och skola i Sverige. Ambitionen med informationen är att lyfta fram bra pedagogiska resurser och goda tillfällen till möten.

Det som tilltalar mig med sidan, som egentligen inte riktar sig till föräldrar utomlands, är att den informerar om hur modersmålsundervisningen fungerar i Sverige samt presenterar ny svensk forskning av svenska som andraspråk för invandrarbarn. Mycket av denna information kan extrapoleras till vår verklighet utomlands.

I Sverige är modersmålsundervisning är ett eget ämne i grundskolan. Målet är att barnen på ett bra sätt ska tillgodogöra sig arbetet i skolan och samtidigt utveckla sin tvåspråkiga identitet och kompetens. Arbetet ska ske i sådana former att elevernas personliga utveckling främjas och deras självkänsla stärks. De lärare som undervisar i modersmål kommer ofta från samma kulturområde som barnen. Modersmålslärare måste också ha goda kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället.

I British Columbia godkänns inte svenska som ämne i grundskolan. Läroplanen skapad av Vancouver School Board pratar om hur viktigt det är att anpassa verkligheten efter alla de barn som har att annat språk hemma (mer än 60% i Vancouver). I realiteten görs ingenting för att ge barnen undervisning i det andra språket, trots att detta överlag påverkar hur bra barnen gör ifrån sig i skolan.

Detta är ännu ett exempel på att man som svensk förälder i Kanada måste vara engagerad och välutbildad i vilka resurser som krävs för våra egna barn. För skolan här gör det inte.Kategorier:Flerspråkighet, Kanada, Svenska, Sverige, Utlandssvensk

Etiketter:, , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: