Flerspråkighet gör ditt barn smartare

När vår au pair Amanda frågar Thor vilket språk han tänker på, måste han fundera ett tag.

”När jag pratar engelska tänker jag på engelska. När jag pratar svenska, tänker jag på svenska”, är det eftertänksamma svaret. Det är uppenbart att han aldrig funderat över det. Att hans hjärna kontinuerligt växlar mellan språken. Hans hjärna tränas i att göra snabba byten mellan två likvärdiga språk.

Påverkar detta hans hjärnas utveckling?

Våra hjärnor är omogna när vi föds. Vår genetik ger oss förutsättningar att kunna bli bra på vissa saker medans andra inte ingår i vår naturliga begåvning. Många saker kan tränas upp, men inte alla. Språk är dock ett exempel som vi alla kan lära oss till någon grad.

Nervcellerna utgörs till största del av grå massa i hjärnan. Om man har högre densitet (täthet) i hjärnan av den grå massan så har man oftast bättre förmåga i språk, minne och koncentration.

Ett nytt forskningsområde inom medicin kallas för neurolinguistics och baseras på biologin som språkutvecklingen baseras på. En studie från 2004 visar att barn som har lärt sig ett andra språk, antingen innan fem års ålder eller mellan 10-15 års ålder, har mer sk grå massa i vänster hjärnhalva än de som bara kan ett språk (Mechelli et al, Nature 2004). Skillnaden är mest påtaglig hos de som lär sig ett andra språk redan innan fem års ålder. Barn med fler språk har således en vänster hjärnhalva som fungerar bättre om man bara kan ett språk.

Om du är utlandssvensk och envisas med att lära ditt barn svenska, så blir det alltså smartare.

Titta på den vackra filmen nedan om hur en nervsignal fungerar. Biologi kan vara njutbar om den presenteras på rätt sätt, vilket man har gjort här.Kategorier:Flerspråkighet, Svenska

Etiketter:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: